Menüü
Asjaajamistega
samal ajal tegelesime ka menüü koostamisega. Novembris olid saarel ka Elyse ja
Jan-Rain. Kuna Elyse on enne baaris töötanud, siis tegi ta meile tähtsamate
kokteilide kiirkoolituse: Mojito, Sex on the Beach ja Tequila Sunrise. Ostsime
selle tarvis alkoholi ja jääd.
Kirjutasin kõik
hoolsasti üles ja tegin ka ise kõik kokteilid läbi. Kuna Eve-Ly väga alkoholi
ei tarbi, siis tema oli enamuses pealtvaataja. Üles ta midagi ei tähendanud,
aga eks tal oli ka veel võimalus oma tütrega sel teemal pikemalt ja sügavamalt
rääkida.
Panime koos
Eve-Lyga kokku näkside eeldatava menüü. Mõlemad otsisime internetist, enamus
sellest siiski oli Eve-Ly leitud. Panime esialgse nimekirja kokku ja läksime
siis poodi, Mercadonasse. Käisime poes nimekirja alusel ringi. Eve-Ly muidugi
tahtis kõiki tooteid katsuda ja nuusutada nagu tal kombeks. Selle käigus
soetasime ka ühe määrde, tundus nagu Eestis olev Saiakate.
Samal õhtul
kogunesime kolmekesi Eve-Ly juurde ja
hakkasime katsetama. Enamus tooted olid üsna head, kuid see Saiakate, mille
Eve-Ly leidis ja kiitis, oli minu meelest täiesti kõlbmatu. Tegime tortilla
rulle, oliividega näkse, serrano singiga, chorizo vorstiga ja ega kõike neist
ei mäletagi. Eve-Lyl selleks oskuseid on, minul mingil määral ka Coop
Kokkadest. Muidugi pildistasime ka kõik üles, et oleks hea endal vaadata ja
veelgi edasi arendada. Esialgsed näksid ehk kohalikus keeles tapased enamuses meile
menüüsse ei tulnud, ainult serrano ja chorizo. Praegugi nendest on olemas
serrano sink, chorizo vorst nii eraldi kui ka valikuna.
Detsembri keskel
hakkasime koostama menüüd ka kokteilidele. Otsisin üles enimmüüdud kokteilide
koostised ja pildid. Kohe alguses pakkusin välja, et teeme endale ka spikrid.
Ka eelmistel rentnikel oli üks spikker seinal, tegime sarnase eesti keeles.
Ette ruttavalt – seda me kunagi pole vaadanud. Baaris on meil olemas suur kaust,
kus kõikide kokteilide ja shottide tegemise täpne juhend koos pildiga. Pilt oli
tähtis, et kokteiliklaase teada. Minul olid need enam-vähem meeles, sest tegin
enamus kokteilid ka enne avamist läbi. Otsisin youtube kanalilt baari tööst
videoid nii üldiselt kui ka eraldi teatud kokteilide valmistamisest. Kui
mitmeid kordi Eve-Ly käest küsisin, kas oled videoid vaadanud, siis alati
vastus oli - ei ole jõudnud. Ma juba
hakkasin selle peale ärrituma, sest see näitab ju selgelt huvi selle tegevuse
vastu ja ma ei saanud aru, mida ta päevad läbi tegi. Ka bussis sõites Puerto
Ricosse vaatasin üsna tihti neid videoid. Tema minu kõrval istus ka telefonis,
kuid ma väga ei jälginud, mida ta seal tegi. Siit said alguse meie esimesed
kokkupõrked baari ja huvi selle tegemiste osas.
Kokteilidest
koostasin nimekirja ja suupisted valisime alguseks väga lihtsad – juustuvalik,
singid ja vorstid ning sardiinid. Kahjuks meie eksperimendist jõudsid menüüsse
ainult serrano ja chorizo. Alguses
muidugi unustasime sardiinid ostmata, aga neid ei ole ka siiani keegi ühtegi
korda tellinud.
Otsisn nii
klientide menüüsse kui ka meie spikrisse kokteilide pilte. Kuna pildid netist
leituna on üsna halva kvaliteediga, siis Jan teadis ühte võimalust, kuidas saan
kvaliteeti parandada. Eks see paras nokitsemine oli – otsid pildi, laed selle teise
keskkonda, teed korda ja pärast laed uuesti alla. Pilte sai meeletult palju,
baaris on ka suur kokteilide valik. Eve-Ly teatas, et temal on ka üks keskkond,
kus saab pilte laadida. Ta pidi mind aitama, aga eks see nagu alati tema puhul
– sõnadeks need jäidki. Vabanduseks oli seekord keskkonna viga – see on
tasuline ja saab tasuta alla laadida vist ainult 2-3 pilti päevas. Ma tegin
selle hulga kuskil tunniga valmis. Seega jäi piltide korrastamine minu teha,
nii toidul kui ka kokteilidel/shottidel.
Kuna kokteile sai
meil tõepoolest palju, kuskil 50 ringis. Mul tuli mõte lisaks väikesele menüüle
teha ka suur menüü kaust, mille saab kliendile ulatada, kui ta ei leia endale
sobivat kokteili juba laual olevast A4 suurusest menüüst. Laual olevasse
menüüsse mahtus 10-12 nimetust. Nimetuste arvu piiras koostisosade lisamine,
selliselt on ka teistel baaridel. Väiksemasse menüüsse sai valitud kõige
tuntumad kokteilid, mida enamus inimestets teab. Alustades Tequila Sunrisega ja
lõpetades Pina Coladaga. Lisaks olid esindatud ka karastusjoogid, mõningad
suupisted, kuumad joogid ja shotid.
Hakkasin baaris
välja mõtlema Tere kokteili. Tegin mitmeid katsetusi ja lõpuks sai täitsa hea
ja üsna kange. Selle koostisosad: Blue Curacao liköör, Gin ja Cava. Seda siiski
telliti üsna vähe, sest enamus külastajaid eelistab väga magusaid jooke.
Järgmiseks
katsetuseks oli meie oma shot. Panin seda kokku, aga kuidagi ei jäänud kihiti.
Nimelt oli eesmärk, et shot oleks sini-must-valge. Lõpuks mitmete katsetuste
tulemusena koos mõtlesime välja ja see jäi ka kihiline. Ette ruttavalt öeldes
on see skandinaavlaste seas väga pop. Koosneb see siis alt üles kihtidest: Blue
Curacao, Salmiakki ja valge osa moodustab vahukoor. See viimane kahjuks tuleb
juba pudelist, mida poes müüakse. Ise oleks seda teha väga aeganõudev ja peab
kogu aeg vispel käepärast olema. Oleks üsna imelik, kui keegi tellib selle
shoti ja sa hakkad leti taga vispeldama.
Kuna Eve-Ly kujundada
jäi menüü, nii kokteilide spikrid, suur menüü kaust kui ka lauale pandav väike
menüü A4. Menüü koostamisel tegi Eve-Ly lõpuks edusamme, kuid alati kui mulle
saatis, olid osad asjad kadunud või oli kogu menüü segi paisatud. Meie isiklik IT-spetsialist Jan sai sellele
jälile, mul oli arvutis Office, aga Eve-Lyl mingi imelik tarkvara, mille nime ma
muidugi ei mäleta. Palusin tal see kohe ära vahetada, et me ei raiskaks
sellistele ümbertegemistele aega. Muidugi ta seda ei teinud ja alati kui ta
saatis mulle tema meelest korras menüü, pidin ma seda mitu tundi ümber tegema. Korra
proovis ka tema printida, kuid see tuli sarnane nagu mulle saadetuna – kas tooted
segamini või mõned pildid puudu. Aga lõpuks saime hakkama ja menüüd olid
olemas. Aega võttis see ikka mitmeid päevi, just selle lisatöö tõttu. Enne
avamist leidsime ka keskusest lamineerimise teenuse. Lisaks ei taha laimata,
aga Eve-Ly õigekirja oskus ei ole ka just kõige paremal tasemel. Ingliskeelsest
tekstist saaksin veel aru, et neid pidin parandama, kuid ka eestikeelseid.
Huvitav on ikka
siin hispaanlaste teenindusoskus. Tuletab väga meelde nõukogude aega, kus müüja
oli kuningas ja klient paluja. Igatahes selles lamineerimise teenuse punktis,
kuhu viisime menüüd lamineerida, oli tööl üks meesterahvas, ma arvan ta olevat
omanik. Sisse astudes ei teinud ta väljagi, ikka pidi ise juttu alustama.
Tavaliselt kui restorani lähed, siis kuni tellimuse võtmiseni jookstakse kogu
aeg su ümber. Aga tema istus rahulikult ja nokitses oma telefonis. Kui lõpuks
andsin teada, miks me siia laekusime ja mis on meie soov, teatas ta rahulikult:
saab küll ja see maksab 1 euro leht. Peale teadaannet jäi meid vaatama
eeldades, et me jookseme minema. Tunne oli igatahes selline. Me muidugi ei
astunud sammugi väljapääasu poole, vaid andsime oma üllitised üle. Kokku tegime
neid 5 eksemplari. Tänasel päeval sinna sisse astudes on ta juba natuke paremas
tujus ja isegi teeb vahel nalja.
Kuigi meil oli tööjaotus
jagatud menüü koostamine ja spriktite tegemine ning muusika tõmbamine, siis
asjaolud ikka vahest muutuvad. Nii et enamuse nendest pidin siiski ma ise
tegema. Baaris oli olemas televiisor. Juba mõtlesime, kuidas seal hakkame muusikavideoid
näitama ja ühel päeval ka jalgpalli. Kuid selgus tõsiasi, Jani leid, et meie
telekal oli lõhutud HDMI pesa. Seega me ei saa seda ühendada internetiga.
Otsustasime, et telekat me välja ei vaheta. Hakkame sealt hoopis näitama juba
ette alla laetud muusikavideoid mälupulgalt.
Hakkasin peale
seda otsust tõmbama youtubist muusikavideoid. Kuna telekast video mängimine ei
olnud just väga baarile vajaliku häälekõvadusega, otsustasin ka sama muusika
tõmmata eraldi i-Podilt mängimiseks. Mõte muidugi hea, aga..... Telekas ja
muusikakeskus omavahel ju seotud ei ole, seega mõte oli hea, aga ei teostunud.
Video vahetus televiisoris aeglasemalt kui muusikakeskuses laul.
Videote peale sai
juba raisatud mitmeid päevi, et need tõmmata ja panna õigesse järjekorda. Tegin
eraldi seitsme päeva kohta erinevad muusikavideote listid. Seda just nii enda
ja samuti tekkivate püsiklientide tarvis. Kui keegi käib mitu päeva järjest ja
kuuleb ikka täpselt samu laule, tundus mulle natuke imelik ja tekitaks kliendis
ehk arusaamatust. Nagu ka enne mainisin, siis tegin eraldi samadest lauludest
ka playlisti, mida mängida muusikakeskuses. Playlisti tegemine iPodis on veelgi
ajamahukam. Muusikapalade konventeerimiseks kulub sama aeg, mis videote tarvis,
kuid nende täpselt õigesse ritta sättimine on väga ajamahukas. Ühe pika, umbes
150 laulust koosneva playlisti tegemine videodena on vähemalt pool päeva. Kuid
iPodis peab olema kõik korralikult ka esitajate järgi jaotatud, et pärast ei
oleks lihtsalt laulude segadus, siis sellel puhul võtab 150 lauluga playlisti
tegemine aega üle ühe päeva. Seega käiku läksid ka ööd. Muidugi tekkis meil ka
Janiga sellest pingeid, sest ma muudkui istusin arvutis. Kuid minu suurimaks
õnneks on ta üsna rahulik ja saab asjadest aru. Täna muidugi kahetsen, et temaga
rohkem koos ei olnud ega midagi ette ei võtnud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar